Makaron z konfiturą śliwkową
Składniki :
- 200 g makaronu ( na przykład świderki
- łyżeczka masła
Konfitura z śliwek
- śliwki
- cukier
Polewa czekoladowa :
- pół tabliczki czekolady ( mlecznej )
- odrobina mleka
Przygotowanie
Zaczynam od przygotowania konfitury ze śliwek . Śliwki myję , pestkuję wrzucam do garnka o grubym dnie nalewam do nich odrobinę wody i duszę na małym ogniu z dodatkiem cukru ( do smaku ) .Duszę do momentu aż zrobi się dość gęsta ale ciągle leista . W małym garneczku ( może być metalowy kubek ) w odrobinie mleka rozpuszczam czekoladę tak żeby później polać ją gotowy makaron . Makaron gotuję w wrzącej osolonej wodzie tak aby był aldente . Na rozgrzanej patelni rozpuszczam masło , wrzucam ciepły odcedzony makaron i dodaję szklankę konfitury i dokładnie mieszam . Wykładam na talerze i polewam rozpuszczoną czekoladą . Życzę smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz