niedziela, 31 lipca 2016

Makaron z konfiturą śliwkową

Makaron z konfiturą śliwkową

Składniki :

- 200 g makaronu ( na przykład świderki
- łyżeczka masła

Konfitura z śliwek

-  śliwki
- cukier

Polewa czekoladowa :

- pół tabliczki  czekolady ( mlecznej )
- odrobina mleka

Przygotowanie

Zaczynam od przygotowania konfitury ze śliwek . Śliwki myję ,  pestkuję wrzucam do garnka o grubym dnie nalewam do nich odrobinę wody i duszę na małym ogniu z dodatkiem cukru ( do smaku ) .Duszę do momentu aż zrobi się dość gęsta ale ciągle leista . W małym garneczku ( może być metalowy kubek ) w odrobinie mleka rozpuszczam czekoladę tak żeby później polać ją gotowy makaron . Makaron  gotuję w wrzącej osolonej wodzie tak aby był aldente . Na rozgrzanej patelni rozpuszczam masło , wrzucam ciepły odcedzony makaron i dodaję szklankę konfitury i dokładnie mieszam . Wykładam na talerze i polewam rozpuszczoną czekoladą . Życzę smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz