czwartek, 14 lipca 2016

Sałatka makaronwa na nutę węgierską

Sałatka makaronowa na nutę węgierską

Składniki :

- 250 g - 300 g makaronu świderki
- 3 średnie papryki ( trzy kolory )
- mała cukinia
- puszka kukurydzy
- 500g piersi z kurczaka lub mięsa z udek kurczaka
-3 -4 łyżki majonezu
- sól pieprz
- papryki w proszku ostra i słodka , czosnek granulowany
olej do smażenia

Przygotowanie :


 Mięso kroję w kostkę i marynuję w paprykach w proszku i czosnku . Do garnka z wrząca osoloną wodą wrzucam makaron i gotuję go do momentu aż będzie al demte . Gdy makaron się gotuje smażę mięso 10 - 15 minut tak aby się zrumieniło , Mięso zdejmuję z patelni i odsączam za pomocą papierowego ręcznika i odstawiam do wystygnięcia . Następnie kroję papryki i kładam do miski w której będę mieszał sałatkę . Cukinie kroję w dość grubą kostkę i osmażam przez 2- 3 minuty , zdejmuję z patelni i też odsączam za pomącą ręczniaka papierowego i dodaję do papryk . Dodaję też odsączoną kukurydzę i mięso  .Następnie dodaję makaron (odcedzony na durszlaku )  . Całość doprawiam do smaku i dodaję majonezu . Życzę smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz