piątek, 8 lipca 2016

Fasolka szparagowa po bretońsku

Fasolka szparagowa po bretońsku

Składniki :

- 1 kg fasoli szparagowej
- 0/5 kg kiełbasy typu zwyczajna pokrojonej  w kostkę
- 200 g boczku wędzonego
- 2 kości wędzone i 1 porcja rosołowa na wywar
- 2 marchewki
- 2 cebule pokrojone w pół plasty
- 300 g pieczarek pokrojonych w pół plasry
- olej do smażenia
- 1 papryka pokrojoną w grubą kostkę
- słoiczek koncetratu pomidorowego
- majeranek , sól , pieprz , 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki i 1 łyżka smalcu na zasmażkę

Przygotowanie :

Do  garnka  wlewam około trzech  litrów ,  do  wody  wkładam kości , porcję rosołową i pokrojone w kostkę marchewki i gotuję wywar . Gdy marchewki będą już miękkie wyjmuję kości i porcję rosołową . Następnie wrzucam fasolkę , pokrojony w kostkę boczek i gotuję aż fasolka zrobi się miękka . Na rozgrzną na olej wrzucam pieczarki , cebulę i smaże tak aby cebula się zeszkliła i wrzucam do fasolki . Następnie smaże kiełbasę i też wrzucam do fasoli . Wkładam paprykę i przyprawiam i  całość . Dodaję koncentrat pomidorowy . Z mąki i smalcu przygotowuję zasmażkę i dodaję ją do gotowej fasolki i jeszcze chwilkę przegotowuję z zasmażką . Ten przepis wykonała moja mama . Życzę smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz