Pierogi z jagodami w sosie jagodowo - malinowo - czekoladowym
Składniki na ciasto :
- 0/5 kg mąki
- 2- 3 łyżki oleju
- jednej szklanki ciepłej wody
- szczypta soli
Farsz jagodowy :
- 300 g przebranych , umytych i dobrze odsączonych jagód
- 2 - 3 łyzki cukru
Sos jagodowo - malinowo - czekoladowy
- 0/5 szklanki przebranych , umytych i dobrze odsączonych jagód
- 0/5 szklanki przebranych , umytych i dobrze odsączonych malin
- 0/5 szklanki śmietany 18% ( gęstej )
- tabliczka mlecznej czekolady połamanej na kostki
- cukier do smaku
Przygotowanie
Z podanych skladników zagniatam ciasto ( dość twarde takie żeby nie kleiło się do rąk ) . Stolnice posypuję lekko mąką ( tak aby ciasto się do niej nie kleiło ) Ciasto rozwałkowuję dość cienko ( 1 - 2 milimetry ) . Przy pomocy szklanki wycinam kółka . Na każde kółko układam porcję jagód z cukrem i sklejam pierogi . Gotowe pierogi układam na lekko podsypanej mąką stolnicy a następnie gotuję w wrzącej osolonej wodzie . Gdy pierogi się ugotują odsączam je na durszlaku przelewam delikatnie zimną wodą i rozkładam na porcje . Do garnka o grubym dnie wrzycam jagody , maliny i zalewam je śmietaną i gotuję na małym ogniu ciągle mieszając . Następnie wrzucam pokruszoną czekoladę i odrobinę cukru do smaku . Gotuję aż sos się zredukuje ( sam zrobi się gęsty) Ciepłym sosem polewam pierogi . Życzę smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz