poniedziałek, 11 lipca 2016

Pierogi z jagodami w sosie jagodowo - malinowo - czekoladowym

Pierogi z jagodami w sosie jagodowo - malinowo - czekoladowym

Składniki na ciasto :

- 0/5 kg  mąki
- 2- 3 łyżki oleju
-  jednej  szklanki ciepłej wody
- szczypta soli

Farsz jagodowy :

- 300 g przebranych , umytych i dobrze odsączonych jagód
- 2 - 3 łyzki cukru

Sos jagodowo - malinowo - czekoladowy

- 0/5 szklanki  przebranych , umytych i dobrze odsączonych jagód
- 0/5 szklanki  przebranych , umytych i dobrze odsączonych malin
- 0/5 szklanki śmietany 18% ( gęstej )
- tabliczka mlecznej czekolady połamanej na kostki
- cukier do smaku

Przygotowanie

Z podanych skladników zagniatam ciasto ( dość twarde takie żeby nie kleiło się do rąk  ) . Stolnice posypuję lekko mąką ( tak aby ciasto się do niej nie kleiło ) Ciasto rozwałkowuję dość cienko ( 1 - 2 milimetry ) .  Przy pomocy szklanki wycinam kółka . Na każde kółko  układam porcję jagód z cukrem i sklejam pierogi . Gotowe pierogi układam na lekko podsypanej mąką stolnicy a następnie gotuję w  wrzącej osolonej wodzie . Gdy pierogi się ugotują odsączam je na durszlaku przelewam delikatnie zimną wodą i rozkładam na porcje . Do garnka o grubym dnie wrzycam jagody , maliny i zalewam je śmietaną i gotuję na małym ogniu ciągle mieszając  . Następnie wrzucam pokruszoną czekoladę i odrobinę cukru do smaku . Gotuję aż sos się zredukuje  ( sam zrobi się gęsty) Ciepłym sosem polewam pierogi . Życzę smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz