Gołąbki z grzybami
Składniki :
- jedna średnia główka kapusty
- jedna saszetka ryżu
- 3 cebule pokrojone w kostkę
- sól , pieprz
- olej do smażenia
- ugotowane grzyby leśne tyle żeby tworzyły około 2/3 farszu do gołąbków
Przygotowanie :
W sporym garnku sparzam wydrążoną kapustę dokładnie tak samo jak do zwykłych gołąbków ( liść po liściu ) . Następnie odcinam grubsze części liści i odkładam je żeby wystygły . Ryż gotuję w wrzącej osolonej wodzie i odstawiam do wystygnięcia . Grzyby siekam na dość drobno . Na rozgrzaną patelnie wlewam odrobinę oleju i smażę na nim cebulę ( na złoty kolor ) . Gdy cebula się usmaży dodaję grzyby i przesmażam wraz z cebulą . Gotowy farsz przekładam do miski odstawiam na chwilę żeby ostygł po tym czasie dodaję ostudzony ryż i doprawiam do smaku . Gotowy farsz zawijam w liście kapusty i układam w garnku na liściach które były za małe żeby zrobić z nich gołąbki . Gołabki zalewam osoloną wodą i gotuję na małym ogniu do momentu aż kapusta zrobi się miękka . Proponuję podawać z sosem pomidorowym tak jak tradycyjne gołąbki . Przepis powstał lata temu to zawsze był to przebój sezonu grzybowego . Życzę smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz