Rosół z kołdunami
Składniki na rosół :
- 1 udko , 2 skrzydełka
- 2 marchewki , 1 pietruszka , kawałek selera , 0/5 pora
- 0/5 cebuli
- około 1/5 litra wody
- sól , pieprz , liść laurowy , 2- 3 ziela angielskie
Składniki na kołduny
- około 300 g mąki ( najlepiej tortowej )
- jedno jajko
- 2 - 3 łyżki oleju
- sól
- około 0/5 szklanki ciepłej wody
- mąka do posypania stolnicy
- 250 g mielonej wołowiny
- szczypta majeranku
- 4 - 5 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę lub bardzo drobno posiekanego
- sól , pieprz
Przygotowanie :
Do zimnej wody wkładam przekrojone na pół udko i skrzydełka . Obieram warzywa i kroję je w kostkę i wrzucam do rosołu . Cebulę przypalam na suchej patelni i też wrzucam do rosołu . Rosół przyprawiam i gotuję na małym ogniu , tak aby tylko delikatnie mrugał . Z mąki , jajka , soli , oleju i wody zagniatam dość sztywne ciasto pierogowe ( takie żeby nie lepiło się do rąk ) . Z mięsa , czosnku , majeranku , soli , pieprzu przygotowuję farsz do kołdunów . Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowuję ciasto , wycinam z niego małe krążki ( np kieliszkiem ) i układam na nich malutkie kuleczki farszu i sklejam pieroszki ( kołduny ) . Kołduny gotuję w osolonej wodzie tak jak pierogi ( od momentu wypłynięcia przez około 4 - 5 minut ) . Ugotowane kołduny przekładam na durszlak a po chwili na przekładam je do miseczki i zalewam gotowym rosołem . Życzę smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz