Zupa jagodowo - porzeczkowa
Składniki :
- 1litr wody
- 0/5 litra jagód
- 1 szklanka porzeczek
- 2 łyżki kisielu ( owocowego )
- cukier do smaku
- 3- 4 łyżki śmietany 18%
Kluseczki rwane do zupy
Składniki :
- 300 g mąki
- 2 łyżki oleju
- sól
- 3 - 4 jajka
Przygotowanie :
Do garnka wlewam jeden litr wody . Do wody wrzucam przebrane i umyte owoce dodaję cukru i gotuję 5 - 6 minut . Gdy owoce się ugotują dodaję kisiel rozmieszany w połowie szklanki zimnej wody . Gdy zupa lekko zgęstnieje zabielam ją zahartowaną śmietaną ( do śmietany pomału wlewam gorącą zupę najlepiej łyżką ) . Do miski wsypuję mąkę dodaję jajka , sól i olej wygniatam ciasto . Z zagniecionego ciasta formuję wałeczki i rwę je na kluseczki które wrzucam do gotującej się lekko osolonej wody . Gdy kluseczki się ugotują ( 3 - 4 minuty od wrzucenia ostatniej ) odcedzam je na durszlaku i przelewam zimną wodą . Do miseczek wkładam odcedzone kluseczki i nalewam gorącą zupę . Życzę smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz