sobota, 23 lipca 2016

Pierś z kurczaka w sosie szpinakowo - kurkowym

Pierś z kurczaka w sosie szpinakowo - kurkowym

Składniki :

- 500 g piersi z kurczaka
- 400 g obczyszczonych i umytych kurek
- 2 cebule pokrojone w pół plastry
- 150 g siekanego mrożonego szpinaku
- 2 - 3 łyżki gęstej śmietany 18 %
- olej do smażenia
- sól , pieprz , czosnek granulowany
-1 łyżka  mąki do zagęszczenia
- 500 g makaronu świderki trzy kolory

Przygotowanie :

Makaron gotuję w wrzącej osolonej wodzie tak aby był al dente . Odcedzam i trzymam w ciepłym miejscu . Na rozgrzaną patelnie wlewam odrobinę oleju wrzucam pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę oraz cebulę . Gdy cebula się zeszkli dodaję kurki i zalewam wodą i duszę około pół godziny .  Gdy mięso będzie już miękkie dodaję szpinak i duszą do momentu aż szpinak dobrze się rozmrozi i jeszcze chwilę gotuję wtedy dodaję zahartowaną ciepłym sosem śmietane . Całość doprawiam do smaku i zagęszczam mąką . Podaję z makaronem świderki trzy kolory . Taka jest moja propozycja choć można ten sos podawać na przykład z makaronem penne czy ryżem . Życzę smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz