Sałatka brokułowa
Składniki :
- 2 brokuły
- pół szklanki płatków migdałowych ( podprażonych na suchej patelni )
- jedna trzecia szklanki rodzynek lub suszonej żurawiny
- pół czerwonej cebuli pokrojonej w drobną kostkę
Sos :
- pół szklanki maślanki
- jedna trzecia szklanki majonezu
- 2 łyzki octu jabłkowego lub winnego
- 1 łyzka cukru
- 3 łyzki posiekanej czerwonej cebuli
- czosnek granulowany , sól , pieprz
Przygotowanie :
Różyczki brokułów wrzucam do wrzącej osolonej wody i gotuję około 5 minut tak aby były al dente . Odcedzam je i przekładam do miski i meszam z pozostałymi składnikami sałatki .Łączę składniki sosu polewam nim sałatkę i delikatnie miesam . Przepis z kalendarza . Życzę smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz