Schab w pomarańczach
Składniki :
- 1 kg schabu
- 4 pomarańcze
- 100 g dżemu pomarańczowego
- 30 g masła
- 1 łyżka oleju , sól
- 1 szklanka bulionu
- 1 łyżka ziaren pieprzu
- 3 łyzki ciemnego sosu sojowego
Przygotowanie :
Pomarańcze sparzam wrzątkiem . Z jednej z nich ścieram skórkę i wysiskam z niej sok . Połowę startej skórki i masło ucieram na jednolitą masę . Mięso myję osuszam i nacieram solą . Brytfannę smaruję olejem i wkładam mięso i podlewam bulionem . Mięso piekę dwa razy po 40 minut w temperaturze 170 - 180 stopni . Po 30 minutach smaruję masą pomarańczową . Pozostałe pomarańcze obieram , jedną dzielę na cząstki a z dwóch pozostałych wysiskam sok . Skórki kroję w paski . Pieczeń wyjmuję z brytfanny . Sos przecedzam przez gęste sito wprost do garnka dodaje sos sojowy , skrórki z pomarańczy , cząstki z pomarańczy , pieprz , i zagotowuję . Pieczeń kroję w plastry i podaję z sosem . Jako dodatek proponuje kaszę . Życzę smacznego :-) Przepis z kalendarza szczerze polecam .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz