wtorek, 9 sierpnia 2016

Zraz z kurkami , pieczarkami i serem w sosie śmietanowo - kurkowo - pieczarkowym

Zraz z kurkami , pieczarkami i serem w sosie śmietanowo - kurkowo - pieczarkowym

Skladniki :

- okolo 800g schabu
- 500g pieczarek
- 500g kurek
- 150g żółtego sera
- 2 cebule pokrojone w kostkę
- olej do smażenia
- sól ,  pieprz , ulubione zioła
- 2 - 3 łyzki śmietany

Przygotowanie :

Z schabu wycinam pięć kotletów i je rozbijam tak cienko jak tylko się da ( ale tak  żyby nie było dziur ). Kotlety na zrazy przyprawiam solą i pieprzem i odstawiam na czas przygotowania farszu . Kurki oczyszczam ,  dokładnie myję i odsączam na durszlaku . Pieczarki myję i kroję dość drobno . Na rozgrzanym oleju na sporej  patelni szklę cebule . Gdy cebula się zeszkli dodaję pokrojone pieczarki i całe kurki i duszę do momentu aż odparuje większość wody wtedy wstępnie doprawiam do smaku . Osmażone grzyby z cebulą dzielę na pół , jedną połowę daje do miski w której będe przygotowywał farsz do zrazów  a drugą pozostawiam na patelni . Do ostygniętych pieczarek z kurkami i cebulą dodaję starty ser i farsz  doprawiam do smaku . Kotlety rozkładam na kawałku folii aluminiowej na nich rozkładam farsz i zwijam roladki które zawijam w folie tak jak cukierki ( dość ciasno ) Zawinięte w folie zrazy układam w naczyniu zaroodpornym i lekko podlewam wodą i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piekę przez  około 45 minut . Ponownie rozgrzewam  patelnie z pozostwionymi kurkami , pieczarkami i cebulą dodaję do niej odrobinę wody i zahartowaną sosem śmietanę ostatecznie doprawiam do smaku . Ewentualnie delikatnie opróczam mąką . Proponuję podawać z kaszą . Życzę smacznego :-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz