Zraz z kurkami , pieczarkami i serem w sosie śmietanowo - kurkowo - pieczarkowym
Skladniki :
- okolo 800g schabu
- 500g pieczarek
- 500g kurek
- 150g żółtego sera
- 2 cebule pokrojone w kostkę
- olej do smażenia
- sól , pieprz , ulubione zioła
- 2 - 3 łyzki śmietany
Przygotowanie :
Z schabu wycinam pięć kotletów i je rozbijam tak cienko jak tylko się da ( ale tak żyby nie było dziur ). Kotlety na zrazy przyprawiam solą i pieprzem i odstawiam na czas przygotowania farszu . Kurki oczyszczam , dokładnie myję i odsączam na durszlaku . Pieczarki myję i kroję dość drobno . Na rozgrzanym oleju na sporej patelni szklę cebule . Gdy cebula się zeszkli dodaję pokrojone pieczarki i całe kurki i duszę do momentu aż odparuje większość wody wtedy wstępnie doprawiam do smaku . Osmażone grzyby z cebulą dzielę na pół , jedną połowę daje do miski w której będe przygotowywał farsz do zrazów a drugą pozostawiam na patelni . Do ostygniętych pieczarek z kurkami i cebulą dodaję starty ser i farsz doprawiam do smaku . Kotlety rozkładam na kawałku folii aluminiowej na nich rozkładam farsz i zwijam roladki które zawijam w folie tak jak cukierki ( dość ciasno ) Zawinięte w folie zrazy układam w naczyniu zaroodpornym i lekko podlewam wodą i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piekę przez około 45 minut . Ponownie rozgrzewam patelnie z pozostwionymi kurkami , pieczarkami i cebulą dodaję do niej odrobinę wody i zahartowaną sosem śmietanę ostatecznie doprawiam do smaku . Ewentualnie delikatnie opróczam mąką . Proponuję podawać z kaszą . Życzę smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz