Małże w sosie kurkowym
Składniki :
- 225 g mięsa z małży
- 200 ml białego wytrawnego wina
- 300 g oczyszczonych i umytych kurek
- 150 ml - 200 ml śmietanki 36 %
- 0/5 drobno posiekanej cebuli
- natka pietruszki ( pół pęczka drobno posiekanej )
- łyzka liści esragonu
- sól , pieprz
- przyprawa do ryb
- masło
- szczypta mąki
Przygotowanie :
Mięso z małży gotuję w osolonej wodzie z odrobiną przyprawy do ryb . Na rozgrzanej patelni rozpuszczam masło . Szklę na nim cebulę do obsmażonej cebuli dodaję kurki i szklankę wywaru z małży i duszę kurki . Gdy kurki zrobią się miękkie dodaję mięso z małży przyprawy ( sól pieprz ) , liście estragonu i wino i duszę aż płyn się zredukuje . Wtedy dodaję śmietanę i natkę pietryszki oraz opruszam mąką . Przepis inspirowany przepisem słynego Gordona Ramsaya ale w mojej odsłonie . Życzę smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz