Pieczarki faszerowane i panierowane w orzechach
Składniki :
- 6 - 7 pieczarek ( malych i ładnych )
- pół cebuli pokrojonej w kostkę
- kawałek żółtego sera startego na tarce ( około 75 g )
- 1 jajko
- trochę mąki
- sół , pieprz
- bułka tarta , łupane orzechy laskowe lub włoskie ( około 150 g )
- olej do smażenia
Przygotowanie :
Pieczarki myję wyłamuję ogonki i delikatnie drąże miejsce na farsz . Ogonki kroję w drobne kawałki . Na patelni rozgrzewam olej wrzucam na niego cebulę oraz pokrone ogonki z postałymi częstkami pieczarek które zosały z drążenia kapeluszy. Gdy celula się zeszkli doprawiam do ją do smaku i dodaję starty ser . Ciepłym farszem nadziewam wydrążone kapelusze pieczarek . Orzechy wrzucam do woreczka foliowego i rozbijam tłuczkiem do mięsa . Pieczarki z farszem panieruję w mące , roztrzepanym jajku i w mieszaninie bułki tartej i orzechów i smażę je na rozgrzanym oleju na złoty kolor . Podaję na ciepło na przykład jako przystawkę . Życzę smacznego . Przepis autorski .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz