Zupa koperkowa z klopsikami z zacierkami
Składniki :
- około 1,5 litra wywaru ( jedna marchew , jedna pietruszka , pół selera , kości drobiowe , przyprawy)
- duży pęczek kopru
- 500g mięsa mielonego ( wieprzowo - wołowego )
- jedno jajko
- 3 - 4 łyżki śmietany 18%
Na zacierki :
- około 250g mąki
- 3 - 4 jajka
- około 0,5 szklanki wody
Przygotowanie :
Przygotowanie zupy zaczynam od wstawienia wywaru z kości drobiowych i warzyw pokrojonych w kostkę . Gdy wywar się gotuje przygotowuję klopsiki . Mięso mielone doprawiam do smaku dodaję jajko i mieszam masę . Do gotojącego się wywaru wkładam małe klopsiki ( około 1 centymetra średnicy a nawet mniejsze ) . Wywar z klopsikami się gotuję na małym ogniu ( delikatnie mruga ) . Ja w tym czasie zabieram się za przygotowanie zacierek . Z mąki , jajek i wody przygotowuję dość twarde ciasto rwię je na kluseczki i wrzucam je do wywaru . Na koniec dodaję posiekany koperek . Przyprawiam do smaku i zabielam zahartowaną śmietaną . Życzę smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz