Truskawkowe ostatki
Składniki :
- 0,5 kg truskawek
- opakowania bitej śmietany w proszku
- 400 ml mleka do śmietany
- łyżeczka kakao
- 1 czekolada
- kilka łyżek mleka do rozpuszczenia czekolady
Przygotowanie :
Truskawki myję obieram z szypułek i kroję na ćwiartki . Dzielę na trzy pucharki . W dwóch miskach ubijam śmietanę . Do jednej z nich dodaję drobne wiórki z połowy czekolady i łyżeczkę kakao . Drugą porcję ubijam tradycyjnie . Ubite śmietany odstawiam do lodówki . Do garnka o grubym dnie wlewam odrobinę mleka i wkładam połowę połamanej czekolady i rozpuszczam ją na małym ogniu . Rozpuszczoną w mleku czekoladą polewam truskawki . Na czekoladową warstwę za pomocą rękawa cukierniczego wyciskam bite śmietany . Całość dekoruję gałązką mięty .Życzę smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz