niedziela, 5 czerwca 2016

sorbet truskawkowy z śmietaną miętową

Sorbet truskawkowy z śmietaną miętową

Składniki :

- jeden kilogram  truskawki ( kilka truskawek zostawiam do dekoracji )
- szklanka przegotowanej wody
- cukier
- około 30 liści mięty
- 2 łyżki oliwy
- 150 ml śmietany 36 %
- cukier także do śmietany

Przygotowanie :

Umyte i obrane z szypułek truskawki blenderuję na gładką masę . Ciepłą wodę słodzę ( według gustu ) i odstawiam do przestygnięcia . Przestudzoną wodę mieszam z rozdrobnionymi blenderem truskawkami . Masę wstawiam do zamrazarnika i mieszam ją co około dwie godziny . Masę mrożę w ten sposób przez około sześć godzin . Do pucharków układam gałki sorbetu dekoruję truskawkami i polewam ubitą śmietaną z dodatkiem cukru i blenderowanych liści mięty . Liście mięty blenduje oliwą z oliwek osobno i dodaję delikatnie do
ubitej już śmietany . Życzę smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz