piątek, 13 maja 2016

zupa rybna krem z krewetkami


Zupa rybna krem z krewetkami

składniki :

- 4 - 5 głowy pstrągów
- 150 g surowego łososia
- 150 g fileta z dorsza
- 12- 15 średnich krewetek bez pancerzyków
- pancerzyki z krewetek ( do wywaru )
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 2 -3 ziemniaki
- 2 papryki czerwone
- sól , papryki w proszku ( ostra i słodka ) , przyprawa do ryb

Przygotowanie :

Głowy z pstrągów i pancerzyki z krewetek wkładam do około półtorej litra wody doprawiam solą i gotuje na małym ogniu aż powstanie wywar rybny . Po około 30 minutach gotowania wywaru odcedzam wywar do odcedzonego wywaru wrzucam warzywa  pokrojone w grubą kostkę oraz dorsza i dalej gotuję aż wszystko będzie  miękkie .Wtedy na kilka minut wkładam łososia ( lekko go obgotowuję ) . Połowę łososia wyjmuję z zupy a drugą w niej zostawiam  Łososia którego wyjąłem z zupy kroję w kostkę i trzymam w ciepłym miejscu aż do momentu podawania ( np : piekarnik nagrzany do 100 - 120 stopni )  . Ugotowaną zupę odstawiam na 15 - 20 minut żeby wystygła tak żebym mógł ją zblendrować na jednolity krem . W międzyczasie smażę krewetki doprawione czosnkiem ,paprykami w proszku , po usmażeniu odkładam je do ciepłego miejsca ( piekarnik )  Zblendrowaną zupę doprawiam do smaku . Do miseczek na zupę wkładam kostkę z łososia zalewam ją zupą i na wierzchu układam usmażone krewetki . Przepis jest moim autorskim w stu procentach . Życzę smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz