wtorek, 10 maja 2016

krewetki w warzywach


 Krewetki w warzywach

Składniki :

- około 150 g krewetek bez pancerzyków
- 3 średnie papryki
-1/2 cukinii
- 2 - 3 ząbki czosnku
- koncentrat pomidorowy
- sól ,  pieprz , czosnek granulowany , papryki słodkie i ostra w proszku
- kostka rosołowa rybna
- mąka
-olej do smażenia

Przygotowanie :

Krewetki marynuję w czosnku granulowanym , papryce ostrej w proszku oraz w  oleju i odkładam je na godzinkę do lodówki . Po tym czasie  . Na rozgrzanym oleju obsmażam krewetki z dodatkiem świeżego drobno pokrojonego czosnku  ( po około półtorej minuty z każdej strony  ) i zdejmuję je z patelni . Na patelnie wkładam pokrojone w słupki papryki obsmażam je  i zalewam wodą z dodatkiem  jednej kostki rybnej gdy papryki będą al dente dodaję pokrojoną w grubą kostkę cukinię . Gdy cukinia lekko zmięknie wrzucam podsmażone krewetki dodaję koncentrat pomidorowy i przyprawiam do smaku . Całość delikatnie oprószam mąką i jeszcze trochę duszę . Proponuję podawać z ryżem . Przepis autorski .  Życzę smacznego :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz