sobota, 28 maja 2016

Bigos z młodej kapusty

Bigos z młodej kapusty

Składniki :

- jedna młoda kapusta
- 400 g kiełbasy typu zwyczajna
- dwie - trzy marchewki
- 300 g żeberek ( surowych )
-  dwa - trzy liście laurowe , kilka kulek ziela angielskiego
- koncentrat pomidorowy
- sól , pieprz , majeranek , koperek
- trzy łyżki  smalcu
- 3 łyżki mąka

Przygotowanie :

Gotuję wywar z żeberek i marchwi pokrojonej w grubą kostkę . Gdy wywar się gotuje kroję kapustę w paski . Gdy żeberka będą już miękkie wyjmuję je i wkładam kapustę i gotuję aż będzie miękka .W czasie gdy gotuje się kapusta na patelni smażę pokrojoną w kostkę kiełbasę a żeberka obieram z mięsa . Mięso z usmażoną kiełbasą wkładam do kapusty . Gdy kapusta będzie już miękka dodaję sól , pieprz , ziele , liście laurowe , koncentrat pomidorowy , Z mąki i smalcu przygotowuję zasmażkę , studzę ją i dodaję do kapusty . Na koniec dodaję posiekany koperek . Życzę smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz