Bigos z młodej kapusty
Składniki :
- jedna młoda kapusta
- 400 g kiełbasy typu zwyczajna
- dwie - trzy marchewki
- 300 g żeberek ( surowych )
- dwa - trzy liście laurowe , kilka kulek ziela angielskiego
- koncentrat pomidorowy
- sól , pieprz , majeranek , koperek
- trzy łyżki smalcu
- 3 łyżki mąka
Przygotowanie :
Gotuję wywar z żeberek i marchwi pokrojonej w grubą kostkę . Gdy wywar się gotuje kroję kapustę w paski . Gdy żeberka będą już miękkie wyjmuję je i wkładam kapustę i gotuję aż będzie miękka .W czasie gdy gotuje się kapusta na patelni smażę pokrojoną w kostkę kiełbasę a żeberka obieram z mięsa . Mięso z usmażoną kiełbasą wkładam do kapusty . Gdy kapusta będzie już miękka dodaję sól , pieprz , ziele , liście laurowe , koncentrat pomidorowy , Z mąki i smalcu przygotowuję zasmażkę , studzę ją i dodaję do kapusty . Na koniec dodaję posiekany koperek . Życzę smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz