poniedziałek, 23 maja 2016

Banany w czekoladzie w sosie pomarańczowym

Banany w czekoaladzie w sosie pomarańczowym

Składniki :
- dwa obrane banany
- półtorej tabliczki  czekolady mlecznej
- dwie - trzy  łyżki mleka

sos pomarańczowy :

- jedna pomarańcza
- szklanka soku pomarańczowego
- 50 g masła
- łyżeczka cukru  waniliowego
- dwie łyżki cukru
- mąka do zagęszczenia

Przygotowanie :

W garnku o grubym dnie rozpuszczam połamaną czekoladę z dodatkiem mleka( na małym ogniu ) . Plasterki banana maczam w ciepłej ( ale nie gorącej czekoladzie ) i wykładam na talerzyk i zabieram się za robienie sosu pomarańczowego . Do garnka na sos wkładam masło i kawałki pomarańcza ( filety z pomarańczy ) dodaję cukier i cukier waniliowy i przesmażam chwilę . Podsmażą na małym ogniu pomarańczę zalewam sokiem i gotuję około  10 - 15 minut . Sos zagęszczam  mąką i jeszcze chwilę gotuję . Zimnym sosem polewam banany w czekoladzie i podaję . Przepis autorski  . Życzę smacznego :-)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz