Banany w czekoaladzie w sosie pomarańczowym
Składniki :
- dwa obrane banany
- półtorej tabliczki czekolady mlecznej
- dwie - trzy łyżki mleka
sos pomarańczowy :
- jedna pomarańcza
- szklanka soku pomarańczowego
- 50 g masła
- łyżeczka cukru waniliowego
- dwie łyżki cukru
- mąka do zagęszczenia
Przygotowanie :
W garnku o grubym dnie rozpuszczam połamaną czekoladę z dodatkiem mleka( na małym ogniu ) . Plasterki banana maczam w ciepłej ( ale nie gorącej czekoladzie ) i wykładam na talerzyk i zabieram się za robienie sosu pomarańczowego . Do garnka na sos wkładam masło i kawałki pomarańcza ( filety z pomarańczy ) dodaję cukier i cukier waniliowy i przesmażam chwilę . Podsmażą na małym ogniu pomarańczę zalewam sokiem i gotuję około 10 - 15 minut . Sos zagęszczam mąką i jeszcze chwilę gotuję . Zimnym sosem polewam banany w czekoladzie i podaję . Przepis autorski . Życzę smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz