czwartek, 19 maja 2016

Potrawka z piersi kurczaka


Potrawka z piersi

Składniki na cztery porcje :

- jedna podwójna pierś z kurczaka
- puszka groszku
- puszka kukurydzy
- jedna spora marchew obrana i starta
- 30 dag pieczarek
- jedna cebula
- sól ,  pieprz
- trzy - cztery łyżki śmietany 18%
- mąka
- olej do smażenia

Przygotowanie :

Pierś kroję w kostkę , pieczarki i cebulę w pół plastry . Na rozgrzaną  patelnię wlewam olej , wkładam , pierś , cebulę i pieczarki , smażę przez koło 5 minut zalewam wodą i duszę pod przykryciem przez około 20 minut . Dodaję marchew ,  groszek oraz kukurydzę doprawiam do smaku i jeszcze chwilę gotuję . Hartuję śmietanę (powoli dodając do niej wywaru z potrawki) i wlewam ją do potrawki . Na koniec całą potrawkę zagęszczam zawiesiną z mąki i wody i jeszcze chwilę gotuję . Proponuję podawać z ryżem lub z kaszę jęczmienną . Życzę smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz