środa, 18 maja 2016

Zupa krem z dyni z skwarkami z boczku wędzonego

Zupa krem z dyni z skwarkami z boczku wędzonego

Składniki na cztery porcje  :

- 1kg dyni
- jedna marchew
- jedna cebula
- dwa ząbki czosnku
- trzy szklanki bulionu drobiowego
- sól , pieprz , ketchup
- dwie łyżki oliwy z oliwek
- około 150 g wędzonego boczku
- cztery łyżki śmietany 18 %

Przygotowanie :

Dynię obieram usuwałam pestki i kroję na kawałki . Marchew , cebulę i czosnek obieram i kroję na mniejsze części . Wszystkie składniki przekładam do garnka z grubym dnem zalewam oliwą i podsmażam ciągle mieszając przez około trzy minuty . Przesmażone warzywa zalewam bulionem i gotuję pod przykryciem do momentu aż warzywa zrobią się miękkie ( około pół godziny ) Całą zupę blendruję na jednolity krem . Przed samym podaniem kroję boczek na drobną kostkę i smażę ją na skwareczki . Zupę przelewam na talerze każdą porcję polewam łyżką śmietany . Śmietanę rozlewam dekoracyjnie a na nią leję kilka kropel pikantnego ketchupu . Na  środku układam porcję skwareczek z boczku .Życzę smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz