wtorek, 3 maja 2016

omlet na słodko

Coś słodkiego  na kaprysy

      Omlet z marmoladą

      Składniki :
   
      - 4 jajka
      - łyżka mąki
      - cukier
      - marmolada
      - szczypta sody
      - olej do smażenia

      Przygotowanie :

      Jajka dzielę  na białka i żółtka . Białka ubijam na sztywną pianę , do ubitej piany delikatnie            dodaję  cukier,  sodę i mąkę . Na patelni rozgrzewam olej . Na rozgrzany olej wykładam pół            masy ( z drugiej połowy będzie drugi omlet ) i smażę na średnim ogniu jak omlet się zrumieni z        jednej strony przekładamy go na drugą ( delikatnie tak żeby nie opadł ) i smażę na złoto z drugiej       strony . Ciepły omlet podaję z marmoladą . Życzę smacznego :-) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz