czwartek, 26 maja 2016

Kotlet mielony w nowej odsłonie

Kotlet mielony w nowej odsłonie :

Składniki :

- 500 g mięsa mielonego
- jedna mała cebula pokrojona w kostkę
- jedna czwarta papryki pokrojona w kostkę
- 3 pieczarki drobno pokrojone
- jedno jajko
-  dwie łyżki bułki tartej  namoczonej  w mleku
- dwa ząbki czosnku drobno posiekane
- natka pietruszki drobno posiekana
- sól pieprz
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia

Przygotownie :

Na rozgrzanym oleju na patelni obsmażam paprykę , cebulę i pieczarki .Paprykę cebulę i pieczarki  odsączam z nadmiaru oleju i odstawiam do wstygnięcia . Do mięsa mielonego ( wieprzowo - wołowego lub wieprzowego ) dodaję jajko , namoczoną bułkę tartą , czosnek , natkę i przyprawy oraz ostygnięte paprykę , cebulę oraz pieczarki . Wyrabiam masę . Wilgotnymi rękoma porcjuję kotlety ( około sześć sztuk średniej wielkości ) i panieruję w bułce tartej . Kształtuję owalne kotlety i smażę na rozgrzanym oleju na ciemno złoty kolor .Przepis przygotowany z Krzysztofem .  Życzę smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz