niedziela, 2 kwietnia 2017

Stek wołowy z jajkiem i pieczarką

Stek wołowy z jajkiem i pieczarką

Składniki :

- około 180 g plaster antrykotu wołowego lub rostbefu ( około 7 mm grubości )
- 2 jajka
- dwie malutkie pieczarki
- garść ulubionych chipsów
- olej do smażenia
- roztrzepane jajko do opanieronia żółtek
- sól , pieprz

Przygotowanie :

Mięso myję przyprawiam pieprzem i smażę na rozgrzanym oleju . Jak  chcemy  mieć bardziej krwistego steka wystarczy po około dwie minuty z każdej strony a jak chcemy mieć bardziej wysmażonego steka to smażymy go po cztery minuty z każdej strony . Usmażone steki przyprawiam solą i przekładam w ciepłe miejsce i zabieram się za przygotowywanie   jajek i pieczarek . Pieczarki myję i wyłamuję im ogonki smażę je na złoty kolor po usmażeniu odkładam je na ręcznik papierowy i solę oraz przyprawiam pieprzem . Do dwóch osobnych miseczek wybijam jajka solę je żółtka  delikatnie przekładam do woreczków śniadaniowych ( dwóch ) . Do kolejnych dwóch woreczków wlewam białka i wkładam kapelusze pieczarek . Woreczki szczelnie zawiązuje i gotuje je przez około 2 -3 minuty . Ugotowane białka z kapeluszami odstawiam w ciepłe miejsce a żółtka panieruję w rozgniecionych tłuczkiem do mięsa chipsach i delikatnie obsmażam dookoła   . Życzę smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz