wtorek, 28 marca 2017

Bakłażan faszerowany

Bakłażan faszerowany

Składniki :

- 3 bakłażany
- 1 saszetka kaszy pęczak
- 250 g mięsa mielonego
- 1 cebula pokrojona w pół plastry
- 3 pieczarki pokrojone dość drobno
- 1 papryka pokrojona w drobną kostkę
- pomidorki koktajlowe
- 150 g tartego żółtego sera
- koncentrat pomidorowy
- sól , pieprz , olej

Przygotowanie :

Bakłażany przecinam wzdłuż i wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na  około 30 minut . W tym czasie przygotowuję farsz . Garnku z osoloną wodą gotuję pęczak ( według przepisu ) . Na patelni rozgrzewam olej szklę pieczarki i cebulę dodaję mięso mielone oraz paprykę . Gdy papryka będzie al dente dodaję koncentrat pomidorowy ,sól , pieprz i dodaję do ugotowanego i odcedzonego  pęczaku . Podpieczone bakłażany wyciągam z piekarnika i drążę je zostawiając trochę mączu . Wydrążony mącz dodaję do farszu . Do farszu dodaję ser i jeszcze raz doprawiam do smaku . Wydrążone bakłażany nadziewam farszem i układam na nie połówki pomidorków koktajlowych i piekę jeszcze przez około 15 - 20 minut w 180 stopniach . Życzę smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz