Łosoś caprese
Składniki :
- około 400 g łososia
- sól ,pieprz , przyprawa do ryby
- mąka do panierowania
- olej do smażenia
Sos pomidorowy :
- szklanka wody
- pół kostki rosołowej
- dwa ząbki czosnku
- koncentrat pomidorowy
- sól , pieprz
- mąka z wodą do zagęszczenia sosu
- olej do posmażenia czosnku
Sos serowy :
-200 ml śmietanki 18 % ( słodkiej )
- około 150 g żółtego sera mozzarella ( tarty )
- jeden trójkont sera topionego
- pieprz
- ewentualnie mąka z wodą do zagęszczenia sosu
Pesto bazyliowe :
- kilka gałązek bazylii
- ząbek czosnku
- 3- 4 łyżki oleju
Do dekoracji :
- kilka kulek białej mozzarelli
- kilka pomidorków koktajlowych
Przygotowanie :
Filet z łososia myję przyprawiam do smaku i zabieram się do przygotowania sosów . W małym rondelku rozgrzewam olej i smażę na nim czosnek zalewam wodą dodaję kostkę rosołową , pieprz , koncentrat pomidorowy i zagęszczam . Ewentualnie jeszcze doprawiam do smaku . Odstawiam w ciepłe miejsce i zabieram się za przygotowanie drugiego sosu . W małym rondelku na małym ogniu gotuję śmietankę dodaję sery i doprawiam do smaku , ewentualnie zagęszczam ( sery powinny same zagęścić sos ) . Do pojemnika blendera wrzucam bazylię czosnek i wlewam olej wszystko blendruję . Następnie panieruję rybę i smażę ją z obu stron na rumiano . Na talerz wykładam rybę polewam obydwoma sosami dekoruję serkami mozzarella i pomidorkami koktajlowymi . Całość skrapiam bazyliowym pesto i podaję . Życzę smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz