niedziela, 23 kwietnia 2017

Krewetki w sosie szpinakowo - śmietanowym na pęczaku

Krewetki w sosie szpinakowo - śmietanowym na pęczaku

Składniki :

- 100 g pęczaku
- 150 g krewetek bez pancerzyków
- 4 kulki brykietu szpinakowego
- jedna mała cebula pokorona w pół plastry
- 3- 4 pieczarki pokrojone w ćwiartki
- od 3/4 do 1 szklanki śmietanki 18 %
- tarty żółty ser do posypania dania
- czosnek granulowany sporo , sól , pieprz
- olej

Przygotowanie :

Do garnka z osoloną wodą wkładam woreczek kaszy pęczak i gotuję ją . W tym czasie przygotowuję sos . Na patelni rozgrzewam olej i smażę cebulę i pieczarki . Gdy cebula się zeszkli dodaję brykiet szpinakowy i duszę do momentu aż dokładnie się rozpuści i lekko zagrzeje wtedy wkładam krewetki i zalewam śmietanką . Doprawiam do smaku i redukuję sos . Gdy sos zrobi się naturalnie gęsty podaję z kaszą i posypuję tartym serem . Życzę smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz