sobota, 8 kwietnia 2017

Kotlety jajeczne w sosie szczawiowym

Kotlety jajeczne w sosie szczawiowym

Składniki kotletów  :

- 7 jajek ugotowanych na twardo
- 1 surowe jajko
- 1 łyżka bułki tartej namoczonej w niewielkiej ilości mleka lub wody
- pól pęczka natki pietruszki drobno posiekanej
- szczypior z 1 - 2 cebuli posiekany
- sól , pieprz do smaku
- bułka tatra do panierowania kotlecików
- olej do smażenia

Sos szczawiowy :

- szklanka bulionu może być z kostki
- pęczek liści szczawiu ( spory )
- około 50 ml słodkiej śmietany
- mąka rozmieszana z niewielką ilością wody do zagęszczenia sosu
- sól , pieprz

Przygotowanie :

Jajka ugotowane na twardo dokładnie rozgniatam widelcem dodaję surowe jajo , szczypiorek , natkę , namoczoną bułkę tartą oraz przyprawy i dokładnie mieszam wszystkie składniki . Formuję małe kotleciki i panieruję w bułce tartej .Kotleciki smażę na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron i odstawiam w ciepłe miejsce . W małym garnku gotuję bulion wrzucam posiekany szczaw , przegotowuję z szczawiem doprawiam do smaku i blendruję . Wstawiam z powrotem na ogień i zagęszczam mąką z wodą przegotowuję i podaję .Życzę smacznego :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz