Zapiekane jajka faszerowane
Składniki :
- 8 jaj
- 20 dag pieczarek
- mała cebula
- pęczek natki pietruszki
- 1/3 pęczka koperku
- 6 łyżek masła
- oliwa
- bułka tarta
- łyżka musztardy
- sól , pieprz
Przygotowanie :
Jajka gotuję na twardo wciągam z wody i dokładnie studzę Gdy jajka stygną zabieram się za przygotowanie pieczarek które myję i drobno siekam . Cebulę obieram i i też drobno siekam . Na patelni rozgrzewam oliwę z łyżką masła i smażę przez około 10 minut doprawiam do smaku i przesypuję do miski . Jajka razem ze skorupkami przekrawam wzdłuż na pół jajka delikatnie wydłubuję tak aby nie uszkodzić skorupki . Jajka , pietruszkę , koperek siekam i dodaję do pieczarek . Całość doprawiam solą i pieprzem oraz dodaję musztardę i dwie łyżki masła dokładnie mieszam . Skorupki napełniam farszem i obficie posypuje bułką tartą . Na patelni rozgrzewam trzy łyżki masła i łyżkę oliwy i smażę jajka farszem do dołu ( na złoto ) . Wykładając na półmisek jajka posypuję pozostawioną resztą natki . Życzę smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz