poniedziałek, 10 kwietnia 2017

Zapiekane jajka faszerowane

Zapiekane jajka faszerowane

Składniki :

- 8 jaj
- 20 dag pieczarek
- mała cebula
- pęczek natki pietruszki
- 1/3 pęczka koperku
- 6 łyżek masła
- oliwa
- bułka tarta
- łyżka musztardy
- sól , pieprz

Przygotowanie :

Jajka gotuję na twardo wciągam z wody i dokładnie studzę Gdy jajka stygną zabieram się za przygotowanie pieczarek które myję i drobno siekam . Cebulę obieram i i też drobno siekam . Na patelni rozgrzewam oliwę z łyżką masła  i smażę przez około 10 minut doprawiam do smaku i przesypuję do miski . Jajka razem ze skorupkami przekrawam wzdłuż na pół  jajka delikatnie wydłubuję tak aby nie uszkodzić skorupki . Jajka , pietruszkę , koperek  siekam i dodaję do pieczarek . Całość doprawiam solą i pieprzem oraz dodaję musztardę i dwie łyżki masła dokładnie mieszam . Skorupki napełniam farszem i obficie posypuje bułką tartą . Na patelni rozgrzewam trzy łyżki masła i łyżkę oliwy i smażę jajka farszem do dołu ( na złoto ) . Wykładając na półmisek jajka posypuję pozostawioną resztą natki . Życzę smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz