Pasztet z orzechami w otulinie z boczku
Składniki :
- około 1kg dobrej jakości mięsa wieprzowego (np : gulaszowego )
- około 250 g słoniny lub surowego podgardla
- 200 g wątróbek drobiowych
- 2 marchewki
- 0/5 selera
- 2 cebule pokrojone w kostkę
- 3 - 4 jajka
- około szklanki śmietanki 30 %
- około 100 g orzechów włoskich
- 2 - 3 czerstwe bułki namoczone w mleku i odciśnięte
- olej do posmarowania wierzchu pasztetu i pergamin do wyłożenia formy
- 250g - 300 g wędzonego boczku w plastrach
- sól , pieprz , gałka mukształtowa , majeranek
Przygotowanie :
Do garnka wrzucam umytą wieprzowinę , słoninę obrane i umyte warzywa ( po za cebulą ) doprawiam do smaku , zalewam wodą i gotuję do miękkości mięsa . Cebulę złocę na rozgrzanym oleju . Wątróbkę kroję i smażę do miękkości na koniec przyprawiam do smaku . Ugotowane mięso i warzywa odcedzam ( zostawiając wywar ) Gdy mięso ostygnie mielę je dwukrotnie , następnie mielę warzywa wraz z cebulą oraz wcześniej przygotowaną bułkę . Następnie trzeci raz mielę mięso do zmielonej masy dodaję śmietankę , orzechy , jajka , przyprawy i dokładnie mieszam . Pasztet ma mieć konsystencję podobną do zaprawy murarskiej :-) . Dużą foremkę keksową lub dwie mniejsze wykładam pergaminem a następnie boczkiem w plastrach . Do tak przygotowanej formy wykładam pasztet na wierzchu nacieram go olejem i piekę w temperaturze 160 - 170 stopniach przez około 50 minut . Polecam na niższy poziom postawić naczynie z odrobiną wody . Życzę smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz