piątek, 10 lutego 2017

Torcik czekoladowo - bananowy na andrutach

Torcik czekoladowo - bananowy na andrutach

Składniki :

- 4 krążki andrutów
- 4 czekolady ( mleczne , deserowe , lub gorzkie)
- likier kakao  lub czekoladowy do posmarowania wafli
- około kilograma bananów obranych o pokrojonych w cienkie plastry
- 1/ 3 szklanki mleka do rozpuszczenia czekolad
- 200 ml śmietanki 36 %
- 2 łyżki cukry pudru
- 2 łyżki kakao dobrej jakości

Przygotowanie :

Każdy krążek andrutowy maluję likierem czekoladowym lub kakao .W garnku o grubym dnie ( na małym ogniu ) rozgrzewam połowę porcji mleka i rozpuszczam dwie czekolady smaruje nimi dwa krążki andrutowe . Na pierwszy z nich układam banany następnie czekoladą do dołu układam drugi krążek i znów smaruję go czekoladą i układam na nim banany . W między czasie rozpuszczam drugą porcję czekolady Na wierzchu układam czwarty krążek andruta posmarowany roztopioną czekoladą tylko od spodu . Do dość wysokiej miski wlewam śmietankę ubijam ją mikserem na sztywną masę dodaję cukier puder i kakao . Powstałą masą dekoruję torcik który odstawiam do lodówki . Życzę smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz