Placki ziemniaczane w innej odsłonie
Składniki ciasta na placki :
- 1 kg obranych ziemniaków ( startych na drobnej tartce )
- 2 jajka
- 1/2 cebuli
- 2-3 łyżki mąki
- sól pieprz do smaku
- olej do smażenia
Farsz :
- 2- 3 cebule pokrojone w drobną kostkę
- około 300 g pieczarek pokrojonych dość drobno
- sól , pieprz
- olej do smażenia
Do posypania placków
- 150 g żółtego sera (tartego )
- około 200 g plastrów wędzonego boczku pokrojonego na cienkie paski
Z podanych składników przygotowuję ciasto i zabieram się za robienie farszu . Na rozgrzaną patelnie wlewam odrobinę oleju i smażę cebulę z pieczarką przyprawiam do smaki i przekładam do miseczki . Papierowym ręcznikiem odsączam nadmiar tłuszczu i odstawiam na bok . Na patelni na rozgrzanym oleju smażę paski boczku na chrupiące skwarki i odstawiam je w ciepłe miejsce ( np : piekarnik nagrzany do 100 stopni ) . Na rozgrzany olej nakładam cienką warstwę ciasta na placki ( około dwie łyżki na placka ) Następnie nakładam farsz (około jednej łyżki na jednego placka ) . Następnie nakładam drógą warstwę ciasta plackowego i smażę na złoto z obu stron . Na gotowe placi układam skwarki z wędzonego boczku i posypuję wszystko tartym serem i podaję . Życzę smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz