Truskawki z orzechami i czekoladą
Składniki :
- 5 dużych truskawek
- 3/4 mlecznej czekolady pokruszone na kostki
- 2 paski białej czekolady pokruszone na kostki
- mała garść orzechów
- odrobina mleka lub wody
Przygotowanie :
Orzechy wkładam do woreczka foliowego i rozbijam orzechy tłuszkiem do mięsa . Truskawki obieram z szypułek myję odcinam górę oraz dół ( tak aby truskawki ładnie stały na talerzu ) . Tak przygotowane truskawki delikatnie i powoli drążę . Do wydrążonych truskawek wsypuję pokruszone orzechy . Następnie w garnku o grubym dnie z odrobiną mleka lub wody rozpuszczam pierw mleczną czekoladę którą dopełniam truskawki . Następnie w taki sam sposób rozpuszczam białą czekoladę i dekoracyjnie polewam truskawki oraz posypuję je resztą orzechów . Życzę smacznego :-) Przepis zgłosiłem do konkursu radio plus i został wybrany do książki pod tytułem ,, słodkie życie ,,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz