Rostbef w sosie pomarańczowym z chilli
Składniki :
- 2 plastry rostbefu po 150 g każdy
- sól , pieprz
- olej do smażenia mięsa
- fileciki z jednej pomarańczy
- 0/5 szklanki soku z pomarańczy
- 2 papryczki chilli
- 1 łyżka masła
- papryki ostra i słodka w proszku
- mąka do zagęszczenia sosu
Przygotowanie :
Mięso myję przyprawiam pieprzem i odstawiam na około 2 godziny do lodówki . W małym rondelku rozpuszczam masło i smażę na nim fileciki z pomarańczy , następnie zalewam je sokiem ( gdy pomarańcze są słodkie polecam dodać łyżkę wina wytrawnego ) i dodaję papryczki chili pokrojone w plastry . Gotuję chwilę , dodaję papryk w proszku i delikatnie zagęszczam mąką z wodą . Sos powinien być dość ostry ale i kwaskowy . Sos odstawiam i zabieram się za smażenia rostbefu . Na patelni rozgrzewam olej i smażę mięso w zależności od tego jaki stopień wysmażenia chcę uzyskać trwa to od dwóch do czterech - pięciu minut z każdej strony pod koniec smażenia solę mięso i podaję. Życzę smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz