niedziela, 7 maja 2017

Placki z czerwonej fasoli z krewetkami i sosem paprykowym

Placki z czerwonej fasoli z krewetkami i sosem paprykowym

Składniki :

- puszka czerwonej fasoli
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki
- jajko
- pól pęczka natki pietruszki posiekanej
- sól , pieprz
- olej do smażenia
- krewetki bez pancerzyków  około 150 g
- ostra i słodka papryka w proszku
- czosnek granulowany
- olej

Sos paprykowy składniki :

- olej
- jedna papryka pokrojona w kostkę
- 2- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 3-4 pieczarki
- sól , pieprz
- mąka do zagęszczenia
- oliwa pietruszkowa ( zblendrowana natka z oliwą )

Przygotowanie :

Krewetki marynuję w paprykach w proszku oraz czosnku granulowanym . Do pojemnika blendera wkładam odcedzoną fasolę pokrojoną  na ćwiartki cebulę , obrany czosnek i jajko wszystko blendruję na gładką masę .Do powstałej masy dodaję mąki oraz natki pietruszki i przyprawiam do smaku i smażę na rozgrzanym oleju . Placki przekłam w ciepłe miejsce .Następnie smażę krewetki i też przekładam w ciepłe miejsce ( piekarnik nagrzany do 100 stopni ) Do rondelka wlewam olej wrzucam paprykę i smażę do momentu aż zrobi się miękka wtedy dodaję koncentrat pomidorowy  przyprawy oraz pokrojone w ćwiartki pieczarki , duszę chwilę i zagęszczam mąką z wodą . Życzę smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz