Polędwica w sosie czekoladowym z wiśniami
Składniki :
- 1 średnia polędwica
- papryki w proszku słodka i ostra
- czosnek granulowany
- pieprz , sól , olej
- 4- 5 kostek gorzkiej czekolady 70%
- 1 szklanka bulionu może być z kostki
- garść wiśni mogą być mrożone
- 50 ml ulubionego wina
- 2- 3 łyżki płynnego miodu
- mąka do zagęszczenia sosu
Przygotowanie :
Polędwicę pozbawiam błon myję i marynuję w paprykach w proszku , czosnku , soli , pieprzu i oleju i zostawiam w na 12 - 24 godziny w lodówce . Po tym czasie . Zamarynowane mięso owijam ciasno w folię aluminiową układam w naczyniu żaroodpornym lekko podlewam wodą i piekę w rozgrzanym piekarniku do 170 stopni przez 45 - 50 minut . W tym czasie kiedy mięso się piecze przygotowuję sos . W garnku gotuję bulion dodaję czekoladę oraz wiśnie chwilę przegotowuję ciągle mieszając , następnie dodaję wino , miód oraz sporą ilość papryki ostrej papryki w proszku i zagęszczam mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości wody .Sos powinien być dość ostry ale i lekko winny oraz lekko słodkawy . Życzę smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz