środa, 3 maja 2017

Polędwica w sosie czekoladowym z wiśniami

Polędwica w sosie czekoladowym z wiśniami

Składniki :

- 1 średnia polędwica
- papryki w proszku słodka i ostra
- czosnek granulowany
- pieprz , sól , olej
- 4- 5 kostek gorzkiej czekolady 70%
- 1 szklanka bulionu może być z kostki
- garść wiśni mogą być mrożone
- 50 ml ulubionego wina
- 2- 3  łyżki płynnego  miodu
- mąka do zagęszczenia sosu

Przygotowanie :

Polędwicę pozbawiam błon myję i marynuję w paprykach w proszku , czosnku , soli , pieprzu i oleju i zostawiam w  na 12 - 24 godziny w lodówce . Po tym czasie . Zamarynowane mięso owijam ciasno w folię aluminiową układam w naczyniu żaroodpornym lekko podlewam wodą i piekę w rozgrzanym piekarniku do 170 stopni przez 45 - 50 minut . W tym czasie kiedy mięso się piecze przygotowuję sos . W garnku gotuję bulion dodaję czekoladę oraz wiśnie chwilę przegotowuję ciągle mieszając , następnie dodaję wino , miód oraz sporą ilość  papryki ostrej papryki w proszku i zagęszczam mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości wody .Sos powinien być dość ostry ale i lekko winny oraz lekko słodkawy . Życzę smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz