sobota, 7 stycznia 2017

Dorsz w sosie śmietanowo - cytrynowym


Dorsz w sosie śmietanowo - cytrynowym

Składniki :

- 5- 6 filetów z dorsza
- mąka do panierowania ryby
- 1 szklanka bulionu może być z kostki rybnej
- 3 łyżki śmietany 18%
- 3 łyżki soku z cytryny
- starta skórka z jednej cytryny
- 50 g orzechów włoskich
- po 2 łyżki mąki i masła na zasmażkę
- sól , pieprz , cukier do smaku

Przygotowanie :

Z masła i mąki przygotowuję zasmażkę ciągle mieszając dolewam szklankę wcześniej przygotowanego bulionu .  Dodaję zahartowaną ciepłym sosem śmietanę , skórkę z cytryny i sok . Doprawiam do smaku . Na koniec dodaję orzechy . Odstawiam w ciepłe miejsce . Filety przyprawiam do smaku obtaczam w mące i smażę na rozgrzanej  na lekko złoty kolor z obydwóch stron . Filety polewam sosem i podaję . Życzę smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz