Dorsz w sosie grzybowym
Składniki :
- 2 - 3 średnie filety dorsza
- sól , pieprz
- mąka
- olej do smażenia
Sos :
- 2 - 3 cebule pokrojone w pół księżcyce
- około 400 g obgotowanych grzybów ( zimą mrożonych )
- 1 -2 łyżki śmietany 18%
- sól , pieprz
- olej do smażenia
- łyżka mąki
Przygotowanie :
Zamrożone grzyby rozmrażam w temperaturze pokojowej . Na patelni na rozgrzanym oleju smażę przyprawione i obtoczone w mące filety dorsza i zostawiam je w ciepłym miejscu . Następnie przygotowuję sos grzybowy . Na rozgrzaną patelnie na olej wrzucam cebulę gdy cebula się zeszkli dodaję rozmrożone grzyby . Przesmażam rażem dodaję śmietanę doprawiam do smaku i lekko zagęszczam mąką i podaję na przykład z surówką z kiszonej kapusty . Życzę smacznego :-)
Bardzo proste i smaczne :)
OdpowiedzUsuń