poniedziałek, 26 grudnia 2016

Dorsz w sosie grzybowym

Dorsz w sosie grzybowym

Składniki :

- 2 - 3 średnie filety dorsza
- sól , pieprz
- mąka
- olej do smażenia

Sos :

- 2 - 3 cebule pokrojone w pół księżcyce
- około 400 g obgotowanych grzybów ( zimą mrożonych )
- 1 -2  łyżki śmietany 18%
- sól ,  pieprz
- olej do smażenia
- łyżka mąki

Przygotowanie :

Zamrożone grzyby rozmrażam w temperaturze pokojowej . Na patelni na rozgrzanym oleju smażę przyprawione i obtoczone w mące filety dorsza i zostawiam je w ciepłym miejscu . Następnie przygotowuję sos grzybowy . Na rozgrzaną patelnie na olej wrzucam cebulę gdy cebula się zeszkli dodaję  rozmrożone grzyby . Przesmażam rażem dodaję śmietanę doprawiam do smaku i lekko zagęszczam mąką i podaję na przykład z surówką z kiszonej kapusty . Życzę smacznego :-)

1 komentarz: