To blog kulinarny który pisany jest przez kucharza zarówno z zawodu jak i z pasji pragnącego podzielić się z wami ciekawymi przepisami ...
niedziela, 11 grudnia 2016
Serniczek malinowy na zimno
Serniczek malinowy na zimno
Składniki :
Ciasto :
- 250 g mąki ( tortowej )
- 125 g margaryny do pieczenia
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- cukier waniliowy , szczypta soli
- cukier
- około 100 ml likieru lub nalewki
- papier do pieczenia
Masa serowa :
- 0/5 kg wiaderko mielonego sera
- 0/5 słoiczka dżemu malinowego ( dobrej jakości )
- 2 galaretki malinowej lub truskawkowej
- cukier
Do mniejszej formy :
- około 100g świeżych malin do mniejszej foremki
- 1 galaretka również czerwona rozmieszana w szklance wody
Przygotowanie :
Z podanych składników zagniatam ciasto i rozwałkowuje je na posypanej mąką stolnicy (ciasto lekko posypane z wierzchu mąką ) . Foremkę wycinam spody i jeszcze trochę rozwałkowuję (tak aby powstał centymetr marginesu i grubości ciasta na pierogi ) . Spody piekę ( papier do pieczenia ) w temperaturze 180 - 200 stopniach do momentu aż się zrumienią . Spody polecam nasączyć w ulubionym likierze lub nalewce . Ciepłe spody przycinam foremką . Następnie przygotowuję masę serową . Do miski wykładam ser dodaję dżem ,cukier i dwie galaretki rozmieszane w 1/5 szklanki wrzącej wody ( galaretkę przed wlaniem zostawiam do przestygnięcia ) . Na dno większego ringu układam spód ( kruche ciasto ) następnie mniejszy ring i między duży i mały ring wlewam masę serową . Gdy masa serowa zastygnie ( około 2/5 godziny w lodówce ) delikatnie zdejmuję oba ringi do wolnego środka układam maliny i zalewam je galaretką ( również przestudzoną ) i dekoruję serniczki . Życzę smacznego :-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Jest naprawdę bardzo smaczny polecam :)
OdpowiedzUsuń