niedziela, 11 grudnia 2016

Serniczek malinowy na zimno


Serniczek malinowy na zimno

Składniki :

Ciasto :
- 250 g mąki ( tortowej )
- 125 g margaryny do pieczenia
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- cukier waniliowy , szczypta soli
- cukier
- około 100 ml likieru lub nalewki
- papier do pieczenia

Masa serowa :
- 0/5 kg wiaderko  mielonego sera
- 0/5 słoiczka dżemu malinowego ( dobrej jakości )
- 2 galaretki malinowej lub truskawkowej
- cukier

Do mniejszej formy :

- około 100g  świeżych  malin do mniejszej foremki
- 1 galaretka również czerwona rozmieszana w szklance wody


Przygotowanie :

Z podanych składników zagniatam ciasto i rozwałkowuje je na posypanej mąką stolnicy (ciasto  lekko posypane z wierzchu mąką  ) . Foremkę wycinam spody i jeszcze trochę rozwałkowuję  (tak aby powstał centymetr marginesu i grubości ciasta na pierogi ) . Spody piekę ( papier do pieczenia ) w temperaturze 180 - 200 stopniach do momentu aż się zrumienią . Spody polecam  nasączyć w ulubionym likierze lub nalewce . Ciepłe spody przycinam foremką . Następnie przygotowuję masę serową . Do miski wykładam ser dodaję dżem ,cukier i dwie galaretki rozmieszane w 1/5 szklanki wrzącej wody ( galaretkę przed wlaniem zostawiam do przestygnięcia )  .  Na dno większego ringu układam spód ( kruche ciasto ) następnie mniejszy ring i między duży i mały ring wlewam masę serową . Gdy masa serowa zastygnie ( około 2/5 godziny w lodówce ) delikatnie zdejmuję oba ringi do wolnego środka układam maliny i zalewam je galaretką ( również przestudzoną )  i dekoruję serniczki . Życzę smacznego :-)


1 komentarz: