Clepes z nadzieniem czekoladowym
Składniki :
- 150 g maki pszennej ( szklanka )
- 1 duże jajko
- 325 ml mleka 3,2 %
- 30g masła
Nadzienie :
- 100 ml śmietany 48 %
- 100 g ciemnej czekolady
Do podania :
- 1 łyżeczka kakao
- 1 pomarańcza podzielona na cząstki
- kilka listków mięty do dekoracji
Przygotowanie :
Zaczynam od przygotowania nadzienia . Rozgrzewam śmietanę niemal do wrzenia zalewam nią kawałki czekolady i mieszam aż do momentu czekolada się rozpuści . Odstawiam do wystygnięcia i w międzyczasie przygotowuję naleśniki . Do miski wsypuję mąkę do mąki wlewam mleko i wbijam jajko i trzepaczką rozrabiam ciasto . W niewielkim romdelku rozpuszczam masło i wlewam do ciasta i dokładnie mieszam . Na rozgrzanej suchej patelni smażę naleśniki ( złociste ) .Gdy naleśniki będą gotowe na każdego nakładam po dużej łyżce masy czekoladowej i zwijam . Przekładam na talerze posypuję odrobiną kakao i obok kładę po kilka kawałków pomarańczy . i dekoruję np : miętą . Życzę smacznego :-)
Radziu poprosze o porcje dla mnie na niedziele :)
OdpowiedzUsuńsama slodycz ;)
OdpowiedzUsuń