Kubuś na kruchym cieście z owocami i bezą
Składniki :
Ciasto :
- 300 g mąki
- 200g masła
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
Masa kubusiowo - owocowa :
- l litr kubusia
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
- cukier do smaku
- kilka winogron , mandarynek
Beza :
- białka
- 100 g cukru
- mała szczypta soli
Poza tym potrzebne będą :
- fasola , bułka tarta i odrobina margaryny do pieczenia
Przygotowanie :
Z podanych składników zagniatam ciasto i wstawiam do lodówki . Foremki smaruję margaryną do pieczenia i obsypuję bułka tartą a następnie wykładam na nie rozwałkowane na podsypanej mąką stolnicy ciasto . Na każdą foremkę z ciastem układam ziarna fasoli i piekę spody w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut .Następnie zabieram się za przygotowywanie bezików . Do suchej miski wbijam białka i ubijam je na sztywną pianę stopniowo dodając cukru oraz małą szczyptę soli . Ubitą pianę przekładam do rękawa lub dekoratora i wyciskam bezy na blachę wyłożoną pergaminem i piekę pierw przez około 10 minut w temperaturze 150 stopni a potem susze je przez około 60 minut w temperaturze 100 stopni . Gdy bezy się pieką gotuję półtorej szklanki kubusia a połowie szklanki rozmieszuję budyń i postępuję dokładnie tak samo jak z budyniem gotowanym na mleku. Na upieczonych spodach układam owoce zalewam je kubusiowym budyniem a następnie układam upieczone bezy i pozostawiam do zastygnięcia masy kubusiowej . Życzę smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz