Polędwica wieprzowa z kurkami w sosie śmietanowo - serowym
Składniki :
- jedna średnio - większa polędwica wieprzowa
- jedna cebula pokrojona w kostkę
- spora garść obgotowanych kurek ( w całości )
- roztrzepane białko z jednego jaja
- olej
- sól , pieprz
Sos śmietanowo - serowy
Składniki :
- 100 g żółtego startego sera
- 250 ml śmietanki 18 %
- 250 ml bulionu z kostki
- mąka do zagęszczenia
- sól , pieprz
Przygotowanie :
Polędwicę delikatnie pozbawiam błon i rozścinam tak żeby się dobrze rozbijała (na tak zwaną książkę ) i rozbijam ją bardzo cienko . Przyprawiam do smaku solą i pieprzem i odstawiam na czas przygotowania farszu . Na rozgrzaną patelnie wlewam olej szklę na nim cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodaję przegotowane kurki oraz przyprawy . Następnie gdy cebula z kurkami wystygnie dodaję białko jaja . Na sporym kawałku folii aluminiowej układam rozbitą polędwicę na całą jej długość rozkładam farsz i zwijam roladę a następnie zawijam ją w folię i robię tak zwanego cukierka ściskając końce rolady . Roladę układam w naczyniu żaroodpornym lekko podlewam wodą i piekę w temperaturze około 170 stopni przez około 50 minut . W tym czasie przygotowuję sos . Do rondelka o grubym dnie postawionego na małym ogniu wlewam bulion oraz śmietankę ( słodką ) wsypuję też ser doprawiam do smaku i wszystko zagęszczam mąką z wodę i szybki sos śmietanowo - serowy gotowy . Danie proponuję podawać z pieczonymi ziemniakami oraz z smażonymi w głębokim oleju całymi pieczarkami . Życzę smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz