Tarta z dynią i gruszką
Składniki :
- 350 g - 400 g tartej dyni
- cukier
- 2 gruszki
- 3 szklanki mąki
- 2 żółtka i 1 jajko
- 3/4 kostki margaryny do pieczenia
- cukier waniliowy
- 0/5 szklanki cukru do ciasta
Przygotowanie :
Z mąki , margaryny , żółtek , jajka , cukru , i cukru waniliowego zagniatam ciasto i odstawiam je do lodówki . Do garnka wrzucam dynię zalewam ją odrobiną wody i dodaję cukru ( do smaku ) przesmażam na konfiturę . Gotową konfiturę odstawiam . Formę na tarty lub tortownicę wykładam papierem do pieczenia a następnie rozkładam na niego ciasto i formuję wyższe boki , ciasto nakłuwam widelcem i wysypuję na nie warstwę fasoli ( najlepiej jaś ) Ciasto z fasolą wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 - 20 minut do momentu aż boki się lekko zrumienią . Następnie wyjmuję ciasto z pieca i wyciągam fasolę a ciasto smaruję konfiturą a na konfiturę układam plastry gruszki . Gotową tartę wkładam jeszcze na 15 - 20 minut do pieca gruszkę posypuję cukrem i piekę do zrumienia się gruszek . To była moja pierwsza tarta w życiu . Życzę smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz