poniedziałek, 21 listopada 2016

Barszcz wołyński

Barszcz wołyński

Składniki :

- 1/2 kg wołowiny z  kością  , kiełbasy
- 1/2 kg małych buraków ugotowanych poprzedniego dnia
- 1 szklanka namoczonej i ugotowanej fasoli
- pęczek włoszczyzny z kapustą
- 4 ziemniaki , sól , pieprz , listek laurowy
- 1/2 szklanki gęstej śmietany

Przygotowanie :

Mięso gotuję , wyjmuję z wywaru i oddzielam mięso od kości i kroję w kostkę . Do wywaru wkładam poszatkowaną kapustę obraną i pokrojoną włoszczyznę i kostkę z ziemniaków . Gotuję 15 minut . Następnie dodaję ugotowaną fasolę i obrane buraki ( pokrojone w cienkie paski ) .Wrzucam liść laurowy przyprawy i gotuję jeszcze 5 minut . Zdejmuję z ognia i zabielam śmietaną i dodaję mięso.  Życzę smacznego :-) Przepis z kalendarza ale praktycznie taki sam wykonuje moja babcia . 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz