Polędwica wieprzowa w sosie winnym
Składniki :
- jedna średnia polędwica wieprzowa
- 75 g żurawiny i 5 średnich śliwek suszonych na farsz
- żelatyna spożywcza
- 250 ml czerwonego wytrawnego wina do zamarynowania mięsa
- ostra papryka w proszku
- sól , pieprz
Sos
Skladniki :
- 150 ml czerwonego wytrawnego wina
- 250 ml bulionu
- 100 g świeżych śliwek bez pestek ( np : typu węgierka ) pokrojonych drobną kostkę
- 25 g suszonych śliwek porojonych dość drobno
- 100 g białych winogron bezpestkowych przekrojonych na pół
- kilka pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
- jedna cebula pokrojona w kostkę
- sól , ostra papryka w proszku
- mąka i masło na zasmażkę
- siekane orzechy do posypania dania
Przygotowanie :
Polędwicę pozbawiam błon i marynuję w winie przez około 12 godzin . Następnego dnia polędwicę wyjmuję z wina i rozcinam ją na tak zwaną książkę i robijam ją dość cienko tak żeby się dobrze zwijała w roladę . Polędwicę przyprawiam solą i sporą ilością ostrej papryki . Na przyprawioną polędwicę układam żurawinę i cienko pokrojone suszone śliwki całość posypuję żelatyną i zwijam roladę którą nacieram ostrą papryką w proszku i zawijam w folię aluminiową i piekę w naczyniu lekko podlewając wodą ( 170 stopni przez około 45 minut ) Na rozgrzanej patelni rozpuszam dwie łyżki masła i dodaję cebulę i ją na nim szklę następnie dodaję mąkę i robię jasną zasmażkę .Gotową zasmażkę zalewam bulionem i winem dodaję oba rodzaje śliwek i pomidorki koktajlowe .Doprawiam do smaku solą i sporą ilością ostrej papryki w proszku . Proponuję podawać z kopytkami i gotowanymi na parze warzywami . Całość posypuję siekanymi orzechami . Życzę smacznego :-) Przepis autorski na konkurs Kurta i firmy Hendi .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz