Paprykowa zapiekanka z kaszy jęczmiennej
Składniki :
- 100 g kaszy jęczmiennej najlepiej w woreczku
- jedna średnia papryka pokrojona w kostkę
-3 średnie pieczarki pokrojone w kostkę
- pół cebuli pokrojonej w kostkę
- jedna pierś z kurczaka pokrojona w kostkę
- olej
- pieprz , sól
- dwa jajka
- dwie łyżki bułki tartej
- tarty ser żółty około 150 g
- pergamin
Sos składniki :
- jedna papryka pokrojona w kostkę
- dwie pieczarki pokrojone w kostkę
- koncentrat pomidorowy
- mąka
- sól, pieprz, czosnek granulowany, kostka rosołowa
Przygotowanie :
W garnku z osoloną wodą gotuję kaszę jęczmienną. Na patelni rozgrzewam olej i smażę na złoto mięso i wkładam je do odcedzonej kaszy. Następnie obsmażam pieczarki, papryki oraz cebulę i dodaję do kaszy. Do przestudzonej masy dodaję jajka, bułkę tartą oraz ser. Gotową masę przekładam do formy keksówki, wyłożonej pergaminem i piekę w piecu nagrzanym do 170°C przez około godzinę. Do rondla o grubym dnie wlewam olej i obsmażam w nim paprykę z pieczarką, następnie zalewam to wodą i gotuję do momentu, gdy papryka zmięknie, wtedy dodaję koncentrat pomidorowy oraz przyprawy i zagęszczam sos zawiesiną mąki z wodą. Podaję życząc smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz