niedziela, 29 grudnia 2024

Zielona lazania


 

Zielona lasagne

                                             

  Składniki: 


  -  makaron lasagne

  -  brykiet ze szpinaku

  -  drobno posiekany brokuł bez łodygi  

  -  pierś z kurczaka pokrojona w kostkę

  -  olej

  -  tarty żółty ser np. : gouda 

  -  3 łyżki mąki

  -  50 g masła 

  -  mleko 

  -  sól, pieprz, gałka muszkatołowa, curry, bazylia, oregano 


  Przygotowanie : 


  Na rozgrzanym oleju smażę kurczaka z curry. Dodaję brokuła i zblenderowany szpinak. Smażę razem do momentu, aż kurczak się usmaży. Następnie dodaję śmietany, przyprawiam do smaku i zagęszczam sos mąką i wodą. Później z masła i mąki przygotowuję zasmażkę na sos beszamel. Do ciepłej zasmażki dodaję mleko i przyprawy. Na dno naczynia żaroodpornego wylewam cześć sosu beszamel, następnie płaty makaronu lasagne, potem zielony sos z kurczaka i tak na zmianę. Na wierzchu ma być makaron i beszamel, a także starty żółty ser. Całość posypuję suszoną bazylią i oregano . Lasagne piekę w 170 stopniach przez około 40 minut. Życzę smacznego 🙂


  




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz